De afgelopen maand is wereldwijd veel aandacht geschonken aan mentale gezondheid. In het kader hiervan wil ik deze maand afsluiten met een blog over mentale gezondheid en de connectie met sport.
Het is een onderwerp dat vaak onzichtbaar blijft en waar niet vaak genoeg over wordt gesproken of taboe is. Ook is het vaak niet te zien aan iemand in wat voor staat hij of zij zich bevindt. Zelfs als je denkt dat je iemand heel goed kent.
Op persoonlijk vlak wil ik graag het belang van mentale gezondheid benadrukken. Voor mij is dit onderwerp extra waardevol omdat ik mijn vader niet heb gekend. Op jonge leeftijd heeft hij ervoor gekozen om uit het leven te stappen en helaas werd hier niet openlijk over gesproken. Hoewel ik de exacte redenen niet ken, ben ik ervan overtuigd dat mentale gezondheid een grote rol speelt in situaties als deze.
In onze drukke en veeleisende wereld is het essentieel om onze mentale gezondheid serieus te nemen en er actief aan te werken. Een belangrijke stap is het praten met een specialist wanneer je je erg slecht voelt. Een (huis)arts is gespecialiseerd en kan je begeleiden in jouw herstelproces. Het is een veilige omgeving waarin je alles bespreekbaar kunt maken.
Een arts zal je ook altijd vragen naar jouw dagelijkse routine, inclusief je sportactiviteiten en hoeveel tijd je buiten doorbrengt. Dit is omdat lichaamsbeweging en blootstelling aan de natuur een positieve invloed kunnen hebben op onze mentale gezondheid. Het is bewezen dat regelmatig sporten endorfines vrijmaakt, wat kan zorgen voor een beter humeur en een algeheel gevoel van welzijn. Je kunt bijna zeggen dat je lichaam er op is gebouwd om hiermee om te kunnen gaan.
Dat wil zeker niet zeggen dat het een makkelijke weg is. Jezelf ergens toe aanzetten kan zwaar zijn en je kunt jezelf tegenkomen. Maar juist in die uitdagingen liggen kansen voor groei en zelfontwikkeling. Het doorzettingsvermogen en de discipline die nodig zijn om je (sportieve) doelen te bereiken, kunnen ook een positief effect hebben op je mentale veerkracht.
Een ander waardevol instrument voor persoonlijke groei is reflectie. Door middel van reflectie kun je een diepgaand begrip van jezelf ontwikkelen. Neem regelmatig de tijd om stil te staan, je gedachten en emoties te onderzoeken en te leren van je ervaringen. Alleen zijn met jezelf is soms misschien confronterend maar het kan juist heel veel moois brengen! Zelfreflectie kan je helpen om patronen te herkennen, sterke punten te identificeren en aandachtsgebieden te ontdekken waar je aan wilt werken. Reflectie in je eigen sportreis is daar een mooi voorbeeld van.
Wat kun je zelf wanneer het goed tegenzit:
- Hoe moeilijk het soms ook is maak dingen bespreekbaar. Mocht je niemand in je omgeving hebben met wie je kunt praten schroom niet om langs te gaan naar je (huis)arts.
- Blijf lekker bewegen en zoek de buitenlucht op.
- Een positieve omgeving doet wonderen. Soms staan we onbewust teveel blootgesteld aan negatieve berichten. Omring jezelf met hetgeen dat jou positieve energie brengt.
- Wees lief voor jezelf, je bent het waard!
Liefs, Saro
Voel of weet je geen weg uit, weet dan ook dat je altijd anoniem kunt bellen naar 113 (www.113.nl). Ook over suïcidale gedachten heerst nog steeds een enorm taboe en dat is zonde. Want wat als mijn vader nu wel hulp had gezocht? Je bent niet alleen.